Tisdagen den 8:e September 2020 skrev Bemannia FC in sig i historieböckerna som det första svenska herrlaget att vinna en beach soccer-match i Euro Winners Cup. Denna högt ansedda turnering som utspelar sig i Nazaré, Portugal är beach soccers motsvarighet till fotbollens Champions League, där mästarlag från de europeiska länderna slåss om att få titulera sig europeiska mästare för klubblag.
Efter att de regerande svenska mästarna Djurgården tackat nej till att deltaga, erbjöds silvermedaljörerna Bemannia FC att få representera Sverige och de tvekade inte en sekund. Laget har tränat hårt under hela året och tagit stora kliv i sin utveckling. När chansen dök upp att få mäta sig med de bästa lagen i Europa fanns egentligen inget att fundera över, det var bara att tacka ja.

Efter att de 28 kvalificerade lagen lottats in i grupper fann sig Bemannia FC i grupp E tillsammans med top-seedade CD Marbella från Spanien, de rumänska mästarna ACS West Deva och det lokala hemmalaget GD Nazarenos från Portugal. En på förhand svår, rolig och inspirerande lottning. Spända men förväntansfulla flög Bemannia FC från Arlanda ned till Portugal och vilken vecka och vilket äventyr som väntade ett gäng taggade grabbar från Stockholm.

Matcherna

ACS West Deva (RUM) – Bemannia FC STHLM (SVE): 5-7.

BFCS lagkaptenInnan matchen ens hunnit pågått i fyra minuter hade laget fått sig en kalldusch, rumänerna hade tagit en tvåmålsledning. Här fick våra svenska debutanter verkligen en reality-check och insåg att det är europeiskt toppmotstånd på andra sidan i alla matcher. Därmed finns det ingen tid att stå på hälarna ens för en sekund. Det är fullt fokus som gäller från start till slut, annars blir man straffad direkt.

Trots mardrömsstarten lyckas Bemannia successivt jobba sig in i matchen. Philip Gustafsson visade vägen med att distinkt trycka in både en frispark och en straff. Resten av matchen präglas av böljande spel med högt tempo. Mål åt båda hållen avlöste varandra och när slutsignalen blåstes för ordinarie tid hade Bemannia lyckats rädda upp flera underlägen genom två mål av Erik Gustafsson och ett av Daniel Granberg. Resultatet var oavgjort med fem mål för vardera lagen vilket innebar förlängning och ett eventuellt straffsparksavgörande.
Under den tre minuter långa förlängningen visar vårt svenska gäng en enorm vilja och Simon Turesson gav äntligen Bemannia ledningen i matchen. Ytterligare ett mål av Daniel Granberg satte spiken i kistan och med 5-7 som slutresultat skrev Bemannia FC alltså in sig i historieböckerna som de första svenska vinnarna i Euro Winners Cup på herrsidan någonsin.
En otrolig kämpainsats, lagmoral och beslutsamhet från lagets samtliga spelare visade att inget är omöjligt när man krigar för varandra.

CD Futbol Playa Marbella (SPA) – Bemannia FC STHLM (SVE): 6-2.

BFCS möter MarbellaÄven fast öppningsmatchen var riktigt tuff mot svårt motstånd, så visste vi på förhand att denna match var på nästa nivå. Marbella som kom till spel med flertalet etablerade och rutinerade spanska landslagsspelare blev helt klart en värdemätare värd namnet. De duktiga spanjorerna blev nog överraskade av de svenska nykomlingarna, för de fick slita ordentligt matchen igenom. Slutresultatet speglar inte den generella matchbilden i det här fallet. I inledningen av matchen är Marbella förvisso spelförande men målchanserna är jämnt fördelade. Bemannia har ett par lägen att ta ledningen men får inte in bollen. Istället får Marbella inleda målskyttet när de lite för enkelt får vika in från kanten och komma till avslut. Bemannia fortsätter dock att stå upp bra men med bara sekunder kvar av den första perioden står Marbellas spanska landslagsman Kuman Santiso för en ruggig soloprestation där han visar fin teknik och lobbar in bollen i bortre hörnet. Samme Kuman skulle under veckan visa sig vara en av turneringens allra vassaste anfallsspelare.

Bemannia blev dock inte nedstämda av den sena utökningen. Tvärtom gick de ut i den andra perioden och tog över taktpinnen. Bemannia är laget som driver spelet och skapar bra målchanser. Spelövertaget ger också resultat i form av en reducering där William Palmén med en lobbpass hittar Philip Gustafsson som tar emot bollen med bröstet och avslutar på volley bakom rutinerade målvakten Antonio Diaz Gavira. Resultatet står sig perioden ut och Bemannia vinner alltså den andra perioden med 0-1 och går därmed in i sista perioden med ett 2-1 underläge.

Med tio minuter kvar av matchen tar Marbella och Spaniens bastante ledare Christian Torres vara på en oturlig studs i Bemannias uppspelsfas och trycker distinkt in 3-1. Våra svenska hjältar ger sig dock inte, utan fortsätter kriga och med fem minuter kvar av matchen sätter den unge och pigga debutanten Jesper Sommensjö säkert dit 3-2 på straff.

Inför de sista fem minuterna beslutar sig Bemannia med gårdagens matchvändning färskt i minnet för att satsa på en kvittering. Killarna flyttar därför fram sina positioner och försöker pressa motståndarna mycket högre upp i banan. Med facit i hand kan detta agerande utvärderas som lite naivt av våra debutanter mot ett så starkt och rutinerat motstånd som Marbella men i stundens hetta och med vittringen i luften var det inte ett svårt beslut att ”gå för det”. Chansningen får dock motsatt effekt. Marbella klarar av att spela sig ur vår höga press och vår ork sinar mot slutet. Som följdeffekt tappar vi våra markeringar och spanjorerna för tyvärr göra något mål för mycket i matchen slutskede. Efter att ytterligare en erfaren spansk landslagsspelare, Juan Manuel Martin som även representerat FC Barcelona, gjort ett vackert mål på frispak, spikar Torres igen matchen med bara sekunder kvar genom att omarkerad nicka in 6-2 från nära håll.

Utöver den sena misslyckade forceringen är detta en match som vi ska vara mycket stolta över. Marbella fortsatte att imponera veckan igenom vilket ledde hela vägen till en fjärdeplats i turneringen. Att svenska Bemannia FC lyckas hålla jämna steg med motstånd av denna kvalitet är ett rejält styrkebesked och ett kvitto på att vårt gäng är på god väg att etablera ett spel som är konkurrenskraftigt även på den internationella arenan.

Bemannia FC STHLM (SVE) – Grupo Desportivo Os Nazarenos (POR): 4-6.

BFCS målvakt

Lokala Nazarenos hade under onsdagen vunnit över rumänerna West Deva med 3-1 vilket betydde att våra förutsättningar var klara. Vi hade allt i egna händer och vinst krävdes för avancemang till slutspelet.Bemannia inleder matchen spelmässigt väldigt bra. Under den första perioden visar vi upp ett högkvalitativt spel och går ur den första perioden med 1-1 efter ett snyggt mål där Jesper Bolander kommer runt på kanten och avslutar efter väggspel med Daniel Granberg.I den andra perioden hamnar vi svenskar lite snett i sina positioner. Bemannia hade på förhand studerat Nazarenos match från dagen innan och anpassat en taktik som skulle ge ett övertag. Portugiserna visade dock flexibilitet och ändrade på sitt spel under den andra perioden vilket gjorde att vi blev lite ställda och hann inte ställa om tillräckligt snabbt. Som resultat gör Nazarenos ett riktigt klassmål där alla fem spelare är inblandade i att passa varandra i luften och avsluta anfallet med en fin cykelspark. Utöver detta tilldöms även hemmalaget en extremt billig straff som förvaltas säkert.

Som vi redan vet vid det här laget var svenskarna dock aldrig redo att ge upp. Några minuter senare ska Bemannia göra sitt vackraste mål i turneringen. Daniel Granberg vinner bollen på mittplan och går för kontring men fintar bort försvararna när han istället vänder hem och lobbar bollen till William Palmén. William tar emot passningen på bröstet och levererar den vidare till Jesper Sommensjö på vänsterkanten som på ett tillslag vänder spelet till andra sidan där Jesper Bolander finurligt lyckas ta emot och lobba bollen över målvakten och in i bortre krysset. Ett mål av hög klass!

Bemannia lyckas dessutom kvittera till 3-3 på en intränad hörnvariant där Bolander friställs på den bortre ytan och kan nicka in bollen till Granberg som inte gör några misstag.
Återigen har vi lyckats hämta upp ett tufft underläge. Den här gången satsar vi dock inte på en aggressiv forcering utan försöker bibehålla ett stabilt spel, trötta ut motståndarna och vara effektiva när chanserna dyker upp. Istället blir vi för avvaktande när Nazarenos målvakt helt ostört får driva upp bollen till halva planen där han får på en kanonträff som sitter bakom vår duktiga målvakt Filip Malmström. I anfallet efter är vi återigen inte snabba nog upp i press och Mathew Santos, bror till världens bästa spelare Jordan Santos, kan skjuta in 5-3.
Nazarenos får även göra 6-3 men Bolander var inte klar ännu. Efter att Simon Turesson kämpat fast bollen på offensiv planhalva kan Daniel Granberg vräka fram bollen till Bolander som enkelt rullar in sitt tredje mål för dagen till 6-4. Tre mål och en assist från Bolander i denna match, inte illa.

Bemannia fortsätter att trycka på matchen ut. Vi missar bland annat en straff och har ett par heta målchanser men marginalerna faller åt fel håll. Återigen spelar vi mot ett mycket duktigt motstånd som i slutspelet skulle komma att visa sig kapabla att besegra europeiska toppklubbar även dem.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi är extremt nöjda med vår debut i Euro Winners Cup. Bemannia FC visar att vi redan nu är tillräckligt bra för att utmana på den europeiska scenen. Med tanke på hur mycket vi utvecklats under säsongen och hur snabbt vi lyckats professionalisera klubben och bedriva en strukturerad och organiserad verksamhet, råder inga tvivel kring att framtiden ser ljus ut för Bemannia FC och förhoppningsvis för Beach Soccer i Sverige generellt.

Till sist vill vi rikta ett enormt TACK till Bemannia AB och Staffan Bruzelius som gör vår verksamhet möjlig. Resor som denna gör oss inte bara till bättre beach soccer-spelare. Det får oss att utvecklas som människor, utökar vår erfarenhet, uppfyller våra drömmar och skapar minnen för livet. Obrigado!

Hälsningar,
Laget i Bemannia FC Stockholm