Så lyckas du under första tiden på nya jobbet

Den första tiden på ett nytt jobb kan ofta vara nervöst och ibland lite kämpigt. Du får ta del av mycket information och nya intryck, samtidigt som du vill lära känna kollegorna och visa för arbetsgivaren att du var den rätta personen att anställa. Hur lyckas du med detta? Vi ger dig de bästa tipsen på hur du gör succé på ditt nya arbete.

Sa-lyckas-du-forsta-tiden-pa-jobbet

1. Var inte sen
Att komma i tid kan tyckas självklart, men det är trots allt en viktig punkt. Du får aldrig en andra chans att göra ett gott första intryck. Att slippa komma inspringandes i sista sekund gör också att du hinner landa en stund innan det är dags att ta in all information.

2. Lyssna och anteckna
Att lyssna är en grundläggande punkt att tänka på under din första tid på ditt nya jobb. Då det ofta kan vara väldigt mycket information på samma gång, är det tacksam att anteckna det som du tycker verkar mest relevant. Givetvis kommer du inte kunna komma ihåg eller anteckna allt, men du får med dig en del på vägen som du kan läsa igenom senare.

3. Ställ gärna frågor
Genom att du i förväg har tänkt ut frågor som du undrar över gällande arbetsplatsen eller tjänsten visar du att du är förbered och har tänkt till. Även spontana frågor är bra, då det visar att du vågar ta för dig och är intresserad av att lära dig för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt.

4. Lämna ditt privatliv hemma
Givetvis kan det vara lockande att ta upp telefonen när vänner eller familj undrar hur det går på det nya jobbet, men försök att släppa det under dina första dagar. Lägg all din fokus på arbetet och dina kollegor. Visa att du är närvarande och bryr dig om att göra ett bra intryck. All kontakt med närstående får vänta till efter arbetstid.

5. Planera inte för mycket
All information och nya intryck under dina första dagar kommer att göra dig väldigt trött. Se därför till att inte ha så mycket planerat på kvällarna under din första vecka. Det tar mycket energi att vara ny på jobbet, vilket gör att du antagligen kommer behöva koppla av och samla tankarna när du kommer hem.

6. Lär känna dina kollegor
Visa intresse för dina kollegor och att du vill vara en i arbetsgänget. Fråga vilka de är och vad de gör. Försök hitta en balans mellan att själv berätta och att lyssna. Identifiera också vilka rutiner och oskrivna regler som verkar finnas på kontoret och försök följa med i dessa efterhand.

7. Ha självförtroende
Glöm inte bort att du faktiskt blev utvald till tjänsten av en anledning. Du är på din nya arbetsplats för att arbetsgivaren tyckte att du var den mest lämpade. Men få inte prestationsångest för det – alla har någon gång varit ny på jobbet och har förståelse för hur det är i början.