Så hinner du med på jobbet före jul

När julen väntar runt hörnet börjar plötsligt tiden att kännas knapp på jobbet. Framför dig har du flertalet arbetsuppgifter som du behöver ta dig an innan du kan gå på julledighet. Vi ger dig de bästa tipsen på hur du kan tänka för att strukturera upp ditt arbete innan det är dags för julvila.

Sa-hinner-du-med-pa-jobbet-fore-jul

1. Skriv ner dina uppgifter

Ta penna och papper och skriv ner alla de arbetsuppgifter som du anser att du behöver göra före jul. Se över dessa och prioritera vilka uppgifter du verkligen måste bli klar med och vilket som kan vänta till januari. Skriv därefter en ny lista där du bara har med sådant som du måste slutföra.

2. Det jobbigaste först

Börja arbeta med det jobbigaste först även om det kan kännas tungt. När du har klarat av detta, kommer det att ge dig energi till att slutföra de mer lättare uppgifterna. På så sätt blir dagarna fram till jul mer lätthanterliga och den oroliga känslan varar förhoppningsvis inte ända fram till den sista arbetsdagen.

3. Våga säga nej

När du har full koll på vad som behöver göras före jul har du också lättare för att inse vad du kommer att hinna med och inte. Våga säga nej och hänvisa till dina uppgifter som du måste slutföra när du får frågan från kollegan om att hjälpa till med någon uppgift. Det är snällt både mot dig själv och mot din kollega som då inte räknar med att du ska hjälpa till med något som du sen ändå inte hinner med.

4. Skriv bort störiga tankar

När tankar dyker upp i huvudet som rör något annat än det du arbetar med, testa att skriva ner dessa. Ofta kan det handla om sådant du kommer på du måste göra, men för att kunna släppa det behöver du göra dig av med det. Bestäm dig för att du inte får ägna mer tankar åt det du skrivit ner, förrän du har slutfört den uppgift som du håller på med.

5. Ta pauser

Att ta pauser är viktigt och då menas pauser som inte är framför datorn. Gå och hämta en kaffe, ta några varv i korridoren eller ta lite frisk luft om du har möjlighet. Då får hjärnan återhämtning och du får ny energi så att du kan lättare kan behålla koncentrationen på arbetet.

6. Var inte för tuff

Kom ihåg att inte vara för hård mot dig själv. Du är bara människa och mäktar inte med hur mycket som helst. Så länge du gör ditt bästa den sista tiden före jul, så kan du inte göra mer. Glöm inte heller att se belöningen framför dig i form av julledigheten, kanske går det då lite lättare att jobba effektivt de sista dagarna.