Så avslutar du på jobbet innan du tar semester

Snart väntar en efterlängtad och förhoppningsvis härlig och solig semester för många av oss. Den sista tiden innan semestern blir ofta stressig då det är mycket som ska hinnas med. Vi ger dig de bästa tipsen på hur du ska hinna avsluta det som behövs göras på arbetet och hur du ska kunna börja varva ner.

sa-avslutar-du-pa-jobbet-innan-du-tar-semester

1. Gör listor

Detta är en klassiker just eftersom det är en effektiv metod. Dela in uppgifterna efter sådant som verkligen behövs göras innan semestern och sådant som faktiskt kan vänta till efter semestern. På så sätt underlättar du för dig själv eftersom du får en lättare överblick än om du försöker ha allt i huvudet.

2. Försök planera

Om det är möjligt, försök att inte vänta med allt som behövs göras till sista stunden. Det är kanske oftare lättare sagt än gjort, men se till att planera din tid och fördela uppgifterna jämnt över den sista tiden. På så sätt kommer du enklare att kunna börja varva ner och inte stressa in i det sista.

3. Bestäm vem som gör vad

I många fall behöver arbetsuppgifter göras även om det är sommar och semestertider. Kom tydligt överens på din arbetsplats gällande vem som gör dina arbetsuppgifter under tiden du är borta. Du kan på så sätt slappna av lättare när du försäkrar dig om att inget kommer att missas.

4. Städa ditt skrivbord

Att avvara en stund sista veckan innan semestern till att rensa och sortera är faktiskt ingen dum idé. Städa både ditt skrivbord och dina mappar på datorn. Släng sådant som du inte behöver. Detta är ett bra sätt för att förbereda dig på avkoppling och det känns väldigt skönt att ha det gjort dagen då du går på semester.

5. Skriv in ett autosvar

Hör efter vad som gäller på din arbetsplats angående vad ditt autosvar ska innehålla. Oavsett vad som gäller är det viktigt att hänvisa till en kollega eller en allmän e-postadress hos er där någon garanterat kommer att kunna svara under tiden som du är på semester.

6. Undvik möten första veckan

Om det går, försök att inte boka in möten under din första vecka då du är tillbaka från semestern. Detta eftersom du ofta kan ha mycket att ta igen. Se istället till att mjukstarta och avsätt tid för att hinna svara på alla mail som kommit samt ta tag i de uppgifter som behöver prioriteras.

Senaste artiklarna

Tips för att skapa en imponerande LinkedIn-profil

Tips för att skapa en imponerande LinkedIn-profil

Tips för att skapa en imponerande LinkedIn-profil LinkedIn, som världens främsta professionella nätverk, är en nyckelplats för att bygga och stärka din professionella image. Att ha en professionell LinkedIn-profil är viktig för att skapa ett positivt intryck och öka...