Att skriva CV – 8 bästa tipsen

Har du fastnat i ditt CV-skrivande? Vill du skriva ett CV som har det där lilla extra? Att skriva CV på ett bra och strategiskt sätt som får rekryteraren att välja just dig kräver både mycket tid och arbete. Målet är att skriva på ett sätt som gör att personen som läser ditt CV känner att den behöver dig och inte kan låta bli att kalla dig till en intervju. Här kommer våra 8 bästa tips på hur du skriver ett CV som kan ta dig ett steg närmre ditt drömjobb.

cv tips

1. Väck intresse. En rekryterare har ofta begränsat med tid och du behöver därför fånga uppmärksamheten direkt. Börja med det viktigaste och mest relevanta först.

2. Anpassa ditt CV efter tjänsten. Ha platsannonsen bredvid dig och tänk att du hela tiden ska koppla dina erfarenheter till tjänsten du söker. Ringa in tre egenskaper i annonsen och beskriv situationer eller sammanhang du varit med om som visar på att du besitter dessa kvaliteter.

3. Håll det kort och tydligt. Ta endast med det mest väsentliga för just den tjänst du söker. Annars är risken stor att rekryteraren går vidare till nästa ansökan i högen.

4. Ha en enkel och logisk struktur. Om ditt CV är lättöverskådligt underlättar detta enormt mycket för den som ska läsa det. Använd tydliga rubriker, ett stilrent typsnitt och ställ upp allt i kronologisk ordning med dina senaste erfarenheter först.

5. Undvik klyschor. Att skriva att du ”gillar att ha många bollar i luften” eller ”trivs med att vara spindeln i nätet” är uttjatat. Försök istället att använda egna formuleringar och var konkret.

6. Var positiv. Skriv på ett sätt som gör att rekryteraren får en glad känsla och blir så pass nyfiken att den inte kan låta bli att kalla dig på intervju.

7. Våga sticka ut. Då ökar chansen att du blir ihågkommen. Är det ett kreativt jobb du söker kanske du ska göra ditt CV som ett magasin eller som en kortfilm.

8. Låt någon korrekturläsa. Det är tråkigt att bli bortsållad på grund av slarv. Avsluta därför med att be någon läsa igenom ditt CV för att snappa upp eventuella stavfel.

Lycka till!