5 tips på hur du håller motivationen uppe i jobbsökandet

Att söka jobb är ofta både tids- och energikrävande. Ju längre tid det tar innan du lyckas få napp, desto mer går motivationen ner. Det är med andra ord inte helt enkelt att vara jobbsökande. Vi ger dig de 5 bästa tipsen på hur du håller motivationen uppe när du söker jobb.

5-tips-pa-hur-du-haller-motivationen-uppe-i-jobbsokandet

1. Gör ett schema

Börja med att göra upp ett schema för dina dagar. Sätt upp hur länge du ska arbeta med att hitta lämpliga jobb och därefter hur länge du ska söka jobben du har hittat. Avsätt även tid för att gå på nätverks- eller rekryteringsträffar om detta finns i din närhet. På det här sättet får du en variation och det blir lite enklare att motstå frestelsen att göra annat.

2. Be om hjälp

Ibland kan det behövas hjälp av någon annan för att komma på rätt spår i ditt jobbsökande. Våga be om professionell hjälp, men även om råd från vänner eller bekanta. Kanske vet du någon som har varit i en liknande situation som kan ge dig tips och stöttning. Detta kan ge dig ny energi till att hitta nya vägar i ditt jobbsökande.

3. Var fysisk aktiv

Att vara fysiskt aktiv har många fördelar rent hälsomässigt. Det lindrar ångest, minskar stress och får dig överlag att prestera bättre. Bara en rask promenad eller ett pass på gymmet kan göra skillnad och få dig att hitta nya krafter till att ta tag i ditt jobbsökande. Se till att hitta en fysisk aktivitet som passar dig, så är det troligare att du kommer att avsätta tid för den igen.

4. Sätt upp mål

Försök att sätta upp konkreta och mätbara mål för ditt jobbsökande. Bestäm i början på dagen tillexempel hur många jobb du ska ha sökt. Glöm då inte att det tar tid både att hitta jobben och att anpassa ditt CV och personligt brev till varje tjänst. Se till att belöna dig själv när du klarar såväl dina dagliga mål som dina mer långsiktiga mål.

5. Fråga efter feedback

Ta lärdom av dina nej. Om du ofta får komma på intervju, men inte lyckas med att få jobbet – be om feedback. Försök göra detta i så många fall som möjligt när du inte lyckas gå vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen. Inte alla rekryterare har tid att ge personlig feedback, men det skadar inte att fråga. Desto mer feedback du lyckas att få och tar till dig, ju närmre kommer du ditt nya jobb.