Så vet du om du ska byta jobb eller stanna kvar

Efter en härlig semester är det lätt att börja fundera över sin arbetssituation. Dagarna kan kännas lite tunga och du börjar tvivla på i fall det kanske är dags att byta jobb. Ibland behöver du bara komma in i jobbet och dina rutiner igen, för att inse att du har det bra där du är. Vi hjälper dig att reda ut hur du vet i fall det är dags att byta jobb eller stanna kvar.

Sa-vet-du-om-du-ska-byta-jobb-eller-stanna-kvar

1. Känn efter hur det känns

För en del är det uppenbart när det är dags att byta jobb, medan det för andra inte är lika självklart. Får du alltid ångest av att kolla jobbmailen, känner du dig oengagerad eller känns alla möten meningslösa? Då är det dags att börja ta dig en tankeställare i fall det beror på din nuvarande arbetsplats eller om det är något annat du funderar på.

2. Gör en lista

Ett tips är att du skriv ner en lista över alla positiva respektive negativa aspekter med ditt arbete. Det kan vara allt från att du har väldigt trevliga kollegor till att det är långt till jobbet. På så sätt är det lättare att få en överblick hur det faktiskt ser ut. Att du får många fler på den ena sidan behöver inte betyda att det är så du ska göra, men då har du något att utgå ifrån och kanske kan hjälpa dig på vägen.

3. Tänk efter vad som är viktigt

Om du väl inser att du inte trivs med din nuvarande situation måste du tänka efter hur du vill ha det istället. Fundera över vad du tycker är allra viktigast för att du ska kunna trivas på jobbet och inte känna som du gör just nu. Om du inte vet det, är risken att du fortsätter hoppa runt mellan olika arbetsplatser och inte förstå varför du känner som du gör.

4. Påminn dig själv om dina drömmar

Vad drömmer du om att arbeta med och var vill du helst arbeta i framtiden? När du har tänkt ut detta – fundera på om din nuvarande arbetsplats kan hjälpa dig att nå dit t.ex. genom att du samlar värdefull erfarenhet eller att du senare kan avancera inom företaget. Känner du att det överhuvudtaget inte tar dig i rätt riktning, kanske du bör se dig om efter annat.

5. Lös problemen

Gå till kärnan med vad du inte är nöjd med på jobbet. Ibland tror vi att andra ska se hur hårt vi sliter eller att vi är redo för mer ansvar. Men så är det oftast inte. Prata med din chef om hur känner i fall det är möjligt. Då får arbetsgivaren en ärlig chans att t.ex. ge dig mer ansvar eller avlasta dig i fall du är stressad.

6. Gör inget förhastat

Oavsett om du kommit fram till att det är dags att se dig om efter annat bör du inte göra något förhastat. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Vänta istället ett tag och känn efter hur det känns. Om du efter några månader fortfarande känner samma sak kanske du bör överväga att byta jobb.

Senaste artiklarna

Tips för att skapa en imponerande LinkedIn-profil

Tips för att skapa en imponerande LinkedIn-profil

Tips för att skapa en imponerande LinkedIn-profil LinkedIn, som världens främsta professionella nätverk, är en nyckelplats för att bygga och stärka din professionella image. Att ha en professionell LinkedIn-profil är viktig för att skapa ett positivt intryck och öka...