”Skaffa ett extrajobb vid sidan av studierna”

Annahita Yassarati satte ihop sin kandidatexamen i sociologi genom fristående kurser – samma kurser som du också kan läsa på PAO-programmet. Nu jobbar hon som bemanningschef och ger rådet att skaffa ett tydligt mål, ta reda på vad personalvetare gör och söka extrajobb under studierna.

Vad gör du just nu?
Jag jobbar som bemanningschef på bemanning- och rekryteringsföretaget Bemannia som vänder sig främst mot offentlig sektor. I mitt jobb är jag ytterst ansvarig chef under VD för alla konsultchefer, rekryterare och koordinatorer. Jag sitter med i ledningsgruppen och arbetar både operativt som stöd till mina medarbetare och strategiskt på ledningsnivå.

Hur kom du dit du är idag?
När jag började skriva min C-uppsats 2013 på Sociologiska institutionen letade jag extrajobb. Jag fick en känsla av att det är nu jag ska ge mig ut och få in en fot någonstans. Då började jag jobba extra som bemanningskoordinator på ett bemannings- och rekryteringsföretag som vände sig mot förskolor. Jobbet hittade jag på Platsbanken hos Arbetsförmedlingen. Efter 3-4 månader fick de en öppen heltidstjänst som jag blev erbjuden och hoppade på. Kort efter det fick jag erbjudande om att bli bemannings- och rekryteringsansvarig, och hade den tjänsten tills bolaget blev uppköpt av en konkurrent. Där fortsatte jag som bemanningsansvarig, och till slut bemanningschef. Mina snabba karriärbyten har gjort att jag hela tiden fått axla mer ansvar och med det också utvecklats.

Vad har du för tips till våra nuvarande studenter?
Jag skulle inte underskatta att ha ett extrajobb under tiden man pluggar. Många, speciellt rekryterings- och bemanningsföretag, nischar in sig på att anställa just studenter. Förutom att få en fot in i branschen blir det också lättare att applicera teorin – när man också arbetar med det praktiskt.

Jag hade svårt att förstå vad en personalvetare gör när jag pluggade, det är ett sådant mångfacetterat yrke. Ett tips är att läsa in sig på yrket och prata med folk som jobbar som det. Då får du också en uppfattning om vad du vill jobba med när du väl tagit examen, samt hur du tar dig dit.

De första jobben handlar oftast om rekrytering, som är en ganska liten del av utbildningen. Där har jag kompletterat med en kurs i kompetensbaserad intervjumetodik under tiden jag har jobbat. Jag läste också en fördjupningskurs i arbetsrätt, på SU, som jag valde till, och ytterligare en kurs i ekonomi. Har man möjlighet till det skulle det vara mitt tips då jag anser att det gett mig ett försprång gentemot kurskamrater när jag väl kom ut i arbetslivet.

Artikeln är publicerad på Stockholms universitets webbsida.

 

Annahita Yassarati