Sommaren är på ingång och kanske är du en av de lyckliga studenterna som ska ta klivet ut på arbetsmarknaden? Ett stort steg när du ska ut i arbetslivet. Vi har samlat tipsen till dig.

Första intrycket

Det första intrycket är viktigt så se till att visa dig från din bästa sida. Kom till arbetsplatsen i god tid och var förberedd. Det är ett sätt för dig att visa att du är pålitlig och tar dina uppgifter på allvar. Du respekterar tider som är satta.

Alla börjar någonstans

Klivet ut från skolan till din nya arbetsplats är en ny utmaning. Ditt första arbete kanske inte är ditt drömjobb men det är en början som är viktig nog. Du har fått in en fot in i arbetslivet, erhåller nya erfarenheten som troligen är mer praktiska än du kanske är van vid. Du möter kollegor, träffar dina första referenser och skapar dig ett nätverk med kontakter. Allt detta är erfarenheter som bygger upp din karriärs grund.

Förstå organisationen

När du är ny på arbetsplatsen så var inte rädd för att fråga dina kollegor vad dem gör och hur de arbetar på sina avdelningar. Ju mer du förstår om din arbetsplats desto mer kommer du att förstå vilken funktion just nu har i produktionsledet på företaget. Så var inte rädd för att fråga, att vara nyfiken är positivt. Dessutom kommer du att inse vikten av att sköta dina arbetsuppgifter och hålla de deadlines som du får. För allt kanske inte bara handlar om ditt arbete, utan att ni som team ska nå framgång tillsammans.

Våga fråga

Att gå från studentlivet till arbetslivet är en utmaning men glöm inte att alla är nya någon gång på en arbetsplats. Vi har alla misslyckats med en uppgift på ett eller annat sätt. Därför är det så viktigt att inte glömma att du alltid kan fråga om det är något du inte förstår. Kort sagt, våga fråga om det är något som är otydligt eller som du behöver få hjälp med. Att våga vara tydlig i kommunikationen med din arbetsgivare är en förutsättning för ett professionellt samarbete. Det kommer också visa att du är där för att göra ett bra jobb.

Driftig

Blev du klar med en uppgift så berätta det så att du inte står utan arbete för din chef. Att våga vara företagsam och inte vara rädd för att hugga i kommer att ses som väldigt positivt. Våga hjälp till där det behövs, du kommer visa att du är en flitig kollega som gärna ställer upp för andra och visar att du är motiverad till att göra ett bra arbete.

Slutligen, Är du en av de lyckliga studenterna som ska ta klivet ut på arbetsmarknaden så önskar vi dig stort lycka till, kör så att det ryker!

Söker du fortfarande arbete? Deppa inte ihop, vi har många tjänster ute som du kan söka redan idag. Vi på Bemannia hjälper dig att hitta lediga jobb i olika yrkesområden över hela landet – exempel kan vara lediga jobb som socionom, HRbarnskötare eller receptionist.
När du har sökt en tjänst så är vårt tips att läsa hur du förbereder dig inför en telefonintervju.

 

Lediga tjänster